Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023

INFORMACJA

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krokowej informuje, iż od 24.06.2024 r., rozpoczyna kwalifikację osób do kolejnej edycji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021- 2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus – Podprogram 2023. Przyznanie Pomocy Żywnościowej ( FEAD ) wymaga bieżącej weryfikacji dochodów.
W przypadku, gdy aktualna sytuacja dochodowa i życiowa rodziny nie jest znana OPS (brak aktualnego wywiadu środowiskowego) konieczne będzie dostarczenie dokumentów świadczących o sytuacji rodziny. Przypominamy też, że osoby uprawnione to mieszkańcy gminy spełniający kryterium dochodowe tj. 265% kryterium dochodowego określonego w ustawie o pomocy społecznej tj. :

– 2 056,40 zł dla osoby samotnie gospodarującej;

– 1 590,00zł miesięcznie na osobę w rodzinie.

Na podstawie weryfikacji dochodowej będą wydawane skierowania do otrzymywania żywności. Skierowania obowiązywać będą od czerwca 2024 do grudnia 2024  roku.  

Pomoc Żywnościowa ( FEAD ) to dystrybucja pełnowartościowych produktów żywnościowych z długoterminowym okresem spożycia.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Krokowej po pozytywnym zakwalifikowaniu, wydaje skierowanie do udzielenia pomocy ( FEAD ).

Wszystkie niezbędne informacje można uzyskać w godzinach:

Poniedziałek   7.30-15.30
Wtorek            7.30-15.30
Środa               7.30-15.30
Czwartek         7.30-17.00
Piątek              7.30-14.00

pod numerami:

58/6754135- Starszy pracownik socjalny Pani Danuta Szwarc

58/6754135- Pracownik socjalny Pani Małgorzata Królikowska

58/6754137- Starszy specjalista pracy socjalnej Pani Kamila Jezierska

58/6754137- Starszy pracownik socjalny Pani Monika Wiśnios

Wzór oświadczenia do otrzymywania pomocy żywnościowej oraz wymaganego zaświadczenia o dochodach dostępny poniższym załączniku

Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

Związek Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście jako Organizacja Partnerska Regionalna [OPR], który razem z Federacją Polskich Banków Żywności [OPO] oraz współpracującymi Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi [OPL] odpowiada za dystrybucję artykułów spożywczych i działania towarzyszące w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2023, który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Podprogram 2023

Uwaga! Ważna informacja!

Od 12 lutego 2024 r. obowiązują nowe kryteria dochodowe uprawniające do korzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027.

Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa: − osoby z niepełnosprawnościami, − osoby bezdomne, − obywatele państw trzecich15 , − osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności marginalizowanych, jak Romowie); − pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria określone w ust. 11. 11. Kryteria kwalifikowalności osób do statusu osoby najbardziej potrzebującej Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej16 , tj. 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie.

Cel ogólny operacji w ramach Podprogramu 2023 Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne w okresie czerwiec 2024 r. – grudzień 2024 r.

Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 33 kg3 , w tym:

1) Artykuły warzywne i owocowe

-Groszek z marchewką 1,60 kg

-Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
-Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
-Mąka pszenna 4 kg,
-Kasza jęczmienna 1,50 kg,

-Płatki owsiane 1 kg
-Herbatniki maślane 0,60 kg
-Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
-Mleko UHT 6 l,

-Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
-Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
-Szynka drobiowa 1,20 kg,

-Pasztet wieprzowy 0,48 kg,
-Szprot w oleju 0,68 kg.
5) Cukier:
-Cukier biały 4 kg,

6) Tłuszcze
-Olej rzepakowy 4 l.

7) Dania gotowe
-Fasolka po bretońsku 1,50 kg

Wskazane ilości są wartościami maksymalnymi poszczególnych artykułów spożywczych. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2023 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2023. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się do danej organizacji partnerskiej w trakcie realizacji Podprogramu 2023, przekroczy limit wynikający z podziału alokacji określony w Wytycznych, dopuszcza się zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 26 kg). Zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych od 0 6/ 2 0 2 4 do 1 2/ 2 0 2 4 W uzasadnionych przypadkach termin zakończenia dystrybucji może zostać wydłużony, co nie wymagać będzie zmiany Wytycznych, a wyłącznie pisemnej zgody IZ.